Eigenaar/gebruiker

Dweilen met de kraan open…
Als gebouweigenaar of gebruiker van een gebouw met brandveiligheidsinstallaties word je geconfronteerd met complexe wet- en regelgeving en veel keuze mogelijkheden. Voordat je het weet is het oude spreekwoord: dweilen met de kraan
open van toepassing, want de keuzes die gemaakt worden, kunnen een groot
effect op de kosten hebben.

De juiste partij voor de aanleg en/of onderhoud van je brandveiligheidsinstallatie is essentieel. Het is dan ook zinvol om een goed, merk onafhankelijk, afgebakend
eisenpakket samen te stellen waarop de aanbesteding kan worden
gebaseerd.
Binnen de kaders van het specialistisch werkgebied begint het bij:
• het opstellen van een uitgangspuntendocument voor het ontwerp;
• het opstellen van een onderhoudsplan voor het onderhoud.


Uitgangspuntendocument

Brandmeld- en ontruimingsalarminstallaties vallen onder de basis brandveiligheidsvoorzieningen in een gebouw. Het ontwerp hiervan begint met het opstellen van een uitgangspuntendocument oftewel: het Programma van Eisen (PvE). Voor het goed vastleggen van eisen voor het ontwerp is zeer specialistische kennis en ervaring nodig. Wat is er minimaal nodig, wie eist wat, welke keuzes ga je maken, zijn er alternatieve of gelijkwaardige oplossingen mogelijk? Het resultaat van een goed opgesteld PvE, is een ontwerp die past bij de vraag en vlot verlopend realisatieproces met beheersbare kosten.

Onderhoudsplan

Verkeerde zuinigheid en bezuinigen op het onderhoud van brandveiligheidsinstallaties kan je duur komen te staan. Door adequaat en vakkundig onderhoud, gebruikmakend van de technische mogelijkheden voorkom je schade aan installaties, geef je invulling aan je zorgplicht en blijft de installatie doen waarvoor het bedoeld is, namelijk de bescherming van je medewerkers, bezoekers, bezittingen en jezelf. Als een onafhankelijke specialist het onderhoudsplan voor een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie opstelt en/of het meer-jaarlijks onderhoud begeleidt dan kunnen voor de eigenaar en beheerder de beste keuzes worden gemaakt.

En verder…

Brandveiligheid is gebaseerd op: Bouwkundige, Installatietechnische en Organisatorische aspecten. De zogenoemde BIO maatregelen moeten in balans zijn met elkaar. Brandveiligheid stopt dan ook niet met een installatie of de afgifte van een certificaat. De samenhang van deze maatregelen en met name de organisatie spelen een essentiële rol, die vaak onvoldoende aandacht krijgen.

Bouwkundige maatregelen gaan o.a. over voorzieningen die het ontstaan of uitbreiding van brand tegengaan en tevens zorgen voor een veilige ontvluchting.

  • Denk hierbij aan het gebruik van brandwerende materialen, de plaatsing van brandvertragende scheidingswanden (compartimenten) en de aanwezigheid van voldoende vluchtroutes.

Installatietechnische maatregelen gaan onder andere over voorzieningen die brand detecteren, signaleren en alarmeren.

  • De brandbeveiligingsinstallaties bevatten onder andere een brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie, blusinstallaties en apparatuur, vluchtrouteaanduiding, en noodverlichting.

Organisatorische maatregelen zijn onder andere gericht op het brandveilig gebruik van het gebouw en de zorgplicht van de installaties.

  • Organisatorische maatregelen doen een beroep op discipline en attentie van mensen en procedures. Denk hierbij aan een ontruimingsplan, regulieronderhoud en beheer van documenten en certificaten.

Voordelen van de juiste ondersteuning:

  • voorkomt onnodig werk en bespaart je kosten;
  • voegt kwaliteit toe aan je organisatie door een brandveilige werkomgeving;
  • voorkomt stagnatie.