Specialistisch bedrijf

Published by admin on

(aankomend) Specialistische bedrijf

Laat van je horen…

Beheers jij het proces van A tot Z om tot een goed werkende brandmeld- ontruimingsalarminstallatie te komen, laat dan van je horen.

Als het nog niet vanzelfsprekend is, helpt wellicht het onderstaande  uitvoeringsproces en aandachtspunten.

Uitvoeringsproces

Als je kijkt naar de NEN 2535, NEN 2575 of NEN 2654 en de te leveren diensten, worden er kwaliteitseisen aan het uitvoeringsproces gevraagd.

Deze komen verder en uitgebreider in de verschillende certificatieschema’s voor brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties tot uitdrukking.

Het Programma van Eisen (PvE) is het formele startpunt voor de realisatie van een brandmeldinstallatie en / of ontruimingsalarminstallatie.

De uitgangspunten, al dan niet in een aangeleverd PvE moeten door een projecteringsdeskundige van het bedrijf worden beoordeeld Waarop de installatie uiteindelijk wordt gemaakt. 

Door of onder toezicht van een projecteringsdeskundige van het bedrijf wordt het ontwerp gemaakt en bestaat uit:

  • projectietekening(en)
  • blokschema
  • functiematrix
  • toepassing van functiebehoud (bijlage NPR2576)
  • aansluitgegevens

    Waarbij het 4 ogen principe moet worden toegepast en de controle niet onder toezicht mag worden uitgevoerd. Bij afwijkingen kan een proefbrand volgens de NEN 2535 en/of een geluidsmeting volgens de NEN 2575 mogelijk uitkomst bieden.

NB het ontwerp moet gebaseerd zijn op bijlage B van de NEN 2535 en/of NEN 2575.

Door of onder toezicht van een projecteringsdeskundige moet de apparatuur worden gecontroleerd of het voldoet aan:

  • de NEN 2535 en bijbehorende EN54 productnormen,
  • de NEN 2575 en bijbehorende EN54 productnormen,
  • met extra aandacht voor productnormen EN54-13 en EN54-21
  • en een CE markering.

Door of onder toezicht van een installatiedeskundige van het bedrijf die het installatiewerk aanbrengt, dit op basis van:

  • aangeleverde gegevens;
  • NEN 1010, NPR 2576, NEN 2535 en/of NEN 2575;
  • specifieke voorschriften fabrikant.

Het controleresultaat van het installatiewerk met speciale aandacht voor functiebehoud oplossingen moeten met een bedrijfseigen registratie worden vastgelegd.

NB       Het installatiebedrijf met een keurmerk meldt op basis van de checklijst de installatie aan bij de certificatie-instelling en geeft een attest installatiewerk uit waarmee het proces voor het installatiebedrijf is afgerond.

Door de inbedrijfsteller van het bedrijf moet de gehele installatie incl. de stuursignalen t/m de uitgang functioneel worden beproefd. 

brandmeldinstallatie en / of ontruimingsalarminstallatie.

Vanuit de informatie afkomstig van de inbedrijfsteller, maakt de projecteringsdeskundige van het bedrijf een rapport van oplevering

Bij de overdracht moet het bedrijf een logboek leveren met minimaal de inhoud zoals in de NEN 2535 en/of NEN 2575 bijlage B is aangegeven.

NB       Het branddetectiebedrijf en/of ontruimingsalarmbedrijf met een keurmerk meldt op basis van rapport van oplevering de installatie aan bij de certificatie-instelling en geeft een certificaat leveren uit waarmee het proces voor het bedrijf is afgerond.

De beheerder brandmeld- ontruimingsalarminstallatie is het contactpersoon voor de interne en externe organisaties m.b.t. het beheer, de controle en het onderhoud van de brandmeldinstallatie en / of ontruimingsalarminstallatie. Die belast is met

  • de dagelijkse bediening;
  • het beheer van de installatie;
  • de periodieke controle en het preventief onderhoud;
  • instructie aan het personeel o.a. omtrent het voorkomen van onechte en ongewenste brandmeldingen.

NB       Voordat de onderhoudsdeskundige van start kan gaan met zijn of haar werkzaamheden moet er een gesprek plaatsvinden met de beheerder. Zo kan de onderhoudsdeskundige een beeld vormen van de installatie en afspraken maken om zijn/haar werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Onderhoud conform de NEN 2654-1 brandmeldinstallatie en / of de NEN 2654-2 ontruimingsalarminstallatie door de onderhoudsdeskundige zijn alle maatregelen die ten doel hebben gedurende de totale gebruiksduur de nominale staat te handhaven en te herstellen. Daarbij rekening houdend met:

  • het uitvoeren van de voorgeschreven onderhoudshandelingen;
  • het vergelijken en waar van toepassing het vaststellen van overschrijdingen van de grenswaarden in de nominale staat;
  • conclusie en advies aan de opdrachtgever over uitvoering van onderhoudshandelingen;
  • uitvoering van onderhoud door vervanging, reparatie of afstelling;
  • controle op de effectiviteit van het uitgevoerde onderhoud en rapportage.

Om de uitgangskwaliteit van een installatie, moet de onderhoudsdeskundige per te onderhouden installatie beschikken over de volgende (basis)gegevens:

  • een onderhoudsplan;
  • het Programma van Eisen;
  • installatieplattegrond(en);
  • blokschema;
  • functiematrix.

En uiteraard het logboek waarin alle gebeurtenissen en handelingen omtrent de installatie(s) zijn vermeld waarmee een uitspraak gedaan kan worden over een aantal prestatie-eisen en de werkzaamheden van de beheerder. Verder kunnen er nog andere gegevens aanwezig zijn (het rapport van oplevering, rapporten van onderhoud en dergelijk), maar als deze tegenstrijdig zijn met de hiervoor vermelde gegevens prevaleren basisgegevens. 

NB       Het onderhoudsbedrijf met een keurmerk meldt op basis van rapport van onderhoud de installatie aan bij de certificatie-instelling en geeft waar mogelijk een certificaat onderhoud uit waarmee het proces voor het bedrijf is afgerond.

Certificatie

Naast eisen aan de dienst vanuit de normen, worden in de verschillende certificatieschema’s voorwaarden gesteld aan het bedrijf, haar mensen en haar middelen. Daarbij aangetekend dat productcertificatie vrijwillig is maar niet vrijblijvend. Een certificaat maakt kwaliteit wel meetbaar en zorgvuldigheid aantoonbaar.

Vijf voordelen van certificering op een rij:

  1. Onafhankelijk beoordeling door derde
  2. Certificering is een kapstok voor gestructureerd werken
  3. De overheid is groot voorstander
  4. Een streepje voor bij de selectie
  5. Het biedt houvast aan medewerkers

Uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het CCV blijkt dat opdrachtgevers het CCV-keurmerk voor onderhoud van de brandmeldinstallatie belangrijk vinden. Bovendien krijgen bedrijven die brandmeldinstallaties onderhouden met CCV-keurmerk hogere beoordelingen dan andere onderhoudsbedrijven.

Tevens waar een inspectie door een inspectie-instelling moet plaatsvinden, kan certificatie een positieve bijdrage leveren voor de uitvoering. Dergelijke inspecties worden over het algemeen vanuit het Besluit bouwwerken leefomgeving voorgeschreven.

Kenmerk van een kwaliteitssysteem

Je kwaliteitssysteem moet helpen bij de te leveren producten en/of diensten. Een goed opgezet kwaliteitssysteem onderstreept dat je waarde hecht aan kwaliteit en continue wil verbeteren.

Verbetermethode

Met de PDCA cyclus (Plan-Do-Check-Act) kun je stap voor stap je werk, prestaties en organisatie verbeteren en op een hoger plan brengen.

Verder zijn in de verschillende certificatieschema’s brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties eisen gesteld aan het systeem en heeft een ondersteunend karakter gericht op het eindproduct.

Continuïteit

Een bedrijf met een keurmerk gericht op een van de certificatieschema’s brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties moet continu kunnen aantonen dat wordt voldaan aan de eisen zoals in het schema vermeld.

De inzetbaarheid van de medewerkers dient overzichtelijk kenbaar gemaakt te worden waarbij rekening is gehouden met de taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden en hiërarchische verbanden.

Het bedrijf moet over een minimaal aantal deskundige beschikken en in verband met de continuïteit waar nodig kunnen terugvallen op ingehuurd personeel.   

Het bedrijf wat een installatie levert moet minimaal een projecteringsdeskundige, een inbedrijfsteller en een installatiedeskundige in vast dienstverband hebben. Waarbij de deskundigheid over minimaal 2 personen verdeeld moet zijn.

Installatie,- en onderhoudswerkzaamheden moet worden uitgevoerd door of onder toezicht op de werklocatie door een installatiedeskundige en respectievelijk door een onderhoudsdeskundige.

Verder dienen alle kwalificaties op de werklocaties te worden beoordeeld op het voldoen aan de kwalificatie-eisen en het zelfstandig kunnen werken. Dit moet initieel gebeuren maar ook periodiek over een periode van 3 en vervolgens 5 jaar. Oftewel bij toekenning van kwalificatie, vervolgens binnen 3 jaar en daarna binnen 5 jaar.   

Uitbesteden en inhuren

Er is veel onduidelijkheid over het uitbesteden van werk en het inhuren van personen in relatie tot de certificatieschema’s brandmeldinstallaties en ontruimingsalarminstallaties.

Uitbesteden 

Het bedrijf mag werk uitbesteden aan een onderaannemer als het heeft gecontroleerd of dat deze voldoet aan uitgangspunten waarvoor het werk wordt uitbesteed. De gemakkelijkste manier is door verificatie van het productcertificaat van de onderaannemer. Een hulpmiddel is de website: https://hetccv.nl/bedrijven.

Een branddetectiebedrijf of ontruimingsalarmbedrijf kan alleen installatiewerk uitbesteden. Ten slotte kan er na de werkzaamheden worden gevraagd naar een bewijs dat het product en/of dienst voldoet aan de gestelde eisen.

Bij onderhoud moet het bedrijf naast een passende scoop ook het betreffende product kunnen onderhouden (aantoonbare technische kennis en ondersteuning).

Kortom, uitbesteden kan enkel door samen te werken met bedrijven met een keurmerk en niet met personen die inzetbaar zijn in relatie tot het certificatieschema.

Inhuren

Het bedrijf mag mensen inhuren voor sleutelposities en moet verder het ingehuurde personeel zien als eigen personeel en als zodanig beoordelen. Je maakt feitelijk gebruik van personen die inzetbaar zijn in relatie tot het certificatieschema, die mogelijk werkzaam zijn bij bedrijven met een keurmerk maar dat hoeft niet.

Bij uitbesteding blijft het bedrijf verantwoordelijk maar kan afhankelijk van de situatie wel terugvallen op het productcertificaat van de onderaannemer. Bij inhuren is en blijft het bedrijf verantwoordelijk voor het geleverde product en/of dienst.

Meetmiddelen

Het bedrijf moet beschikken over een overzicht van apparatuur en meetmiddelen die worden ingezet in het kader van gecertificeerde product en/of dienst. Waarbij de nauwkeurigheid in het certificatieschema is vastgelegd. 

Spanningsmeter en stroommeters moeten jaarlijks worden gecontroleerd, dit door minimaal de meters onderling te vergelijken.


Overige aandachtspunten in een kwaliteitssysteem

Het bedrijf moet beschikken over de benodigde documentatie, denk daarbij aan:

  • normen om tot een product te komen, zoals o.a. de NEN 2535 en NEN 2575;
  • werkinstructies voortvloeiend uit het kwaliteitshandboek;
  • certificaten van de toegepaste producten;
  • kwalificaties van medewerkers en de samenhang in de organisatie;
  • projectgegevens zoals eerder aangeven;
  • mogelijke klachten en het vervolg daarvan;

Daarnaast moet het bedrijf zelf beoordelen of het doet wat ze moeten doen, in relatie tot de verschillende certificatieschema’s vertaald in haar kwaliteitssysteem en heeft daar een methode voor ingericht. Het moet jaarlijks een analyse (directiebeoordeling) maken van:  

  • ontvangen klachten;
  • auditrapportage van certificatie-instelling;
  • inspectierapporten van certificatie-instelling;
  • registraties van gekwalificeerde medewerkers.

Kortom haar doelstellingen en de kansen voor verbetering.

Hulpvraag

Het inrichten, implementeren en onderhouden van kwaliteitsmanagementsystemen binnen de beveiligingsbranche wordt steeds complexer.

Zo maar een aantal vragen om over na te denken:

  • welke kennis en vaardigheden moeten werknemers in huis hebben,
  • beschikken alle werknemers of ingehuurde krachten over de juiste kennis en de daarbij behorende papieren,
  • worden de juiste normen en middelen gebruikt of
  • voldoet mijn werkinstructie eigenlijk wel voor hetgeen waar deze voor bedoeld is?

Als auditor verbonden aan CIBV kom ik graag langs voor een onafhankelijke audit.

Verder als het niet conflicteert met mijn huidige rol als auditor/inspecteur ondersteun ik je graag bij de vraagstukken die een certificatieschema met zich meebrengen. Waarbij het proces en werkinstructies zo lang als nodig en zo kort als het kan, worden opgesteld.

Verder ondersteun ik je graag in de vorm van projectbegeleiding bij:

  • het opstellen of controleren van een Programma van Eisen;
  • een 2e beoordeling voor het ontwerp van de brandmeld- en/of ontruimingsalarminstallatie;
  • het opstellen van een onderhoudsplan die aansluit op de hedendaagse techniek met bijkomende voordelen;
  • afstemming van de opleidingsbehoefte binnen uw organisatie in het specialistisch vakgebied.

Voordelen van de juiste ondersteuning:

  • voorkomt onnodig werk en bespaart je kosten;
  • voegt kwaliteit toe aan je organisatie;
  • voorkomt stagnatie.